Waar u woont, verklapt wat u eet!
Snackers en gezond etende mensen wonen in de steden, de Friezen zijn echte zoetekauwen en in de Veenkoloniën geven ze hun portie groente en fruit liever aan iemand anders. Dit zijn zo maar een paar trends die onderzoekers Louise Dekker, Richard Rijnks en Gerjan Navis zijn opgevallen tijdens hun onderzoek naar regionale eetpatronen. Met behulp van de Lifelines-data laten zij zien dat waar u woont iets kan vertellen over uw eetgewoonte. Onlangs verscheen een artikel in AGORA magazine over het onderzoek.
Eetcultuur
Eigenlijk weten we het wel: groente is gezond en fruit ook, pizza en kroketten zijn dat niet. Toch vinden veel mensen het lastig om een gevarieerd eetpatroon - zoals beschreven in de Schijf van Vijf - aan te houden. Volgens onderzoekster Louise Dekker is dit een ingewikkeld probleem: “Uw eetgedrag is onderdeel van de cultuur waarin u zich bevindt. Uw omgeving, de gewoontes en gedragingen hebben allemaal invloed op wat er op uw bord belandt. Als we iets willen veranderen aan ongezonde eetgewoontes moeten we dus verder kijken dan naar het bord zelf”.
Onderzoek
Voor onderzoekers is het erg moeilijk om aan betrouwbare data te komen over wat mensen eten, zeker in combinatie met biometrische data (zoals geslacht, lengte en gewicht) en de geografische gegevens. Dankzij de data van Lifelines is dat wel mogelijk, doordat deelnemers veel informatie hierover geven door het invullen van lange vragenlijsten. Hierdoor is het mogelijk om te bekijken welke voedingsmiddelen mensen veel eten, en vooral, welke voedingsmiddelen veel samen worden gegeten (wat we voedingspatronen noemen). Deze blijken van regio tot regio te verschillen. Dit onderzoek laat ook zien dat het startpunt tot een gezond voedingspatroon mogelijk regionaal zou moeten worden afgestemd. Op deze manier zijn de voedingspatronen makkelijker vol te houden en zullen meer mensen de voedingsadviezen opvolgen.
Lees het hele artikel van Louise Dekker en haar onderzoeksgroep.